Pompeius versus de Piraten

In de hoogtijdagen van de Romeinse Republiek is de Middellandse Zee vergeven van de piraten. Vooral in het oosten, waar de Romeinen oorlog voeren met de opvolgers van Alexander de Grote, profiteren kustbewoners van de ineenstorting van het centraal gezag. In het jaar 686 Ab Urbe Condita (dat wil zeggen na het stichten van Rome, dus in 67 voor Christus) worden de piraten als een zo grote bedreiging beschouwd dat Gnaeus Pompeius, de meest begaafde generaal van de republiek, bekleed is met vergaande bevoegdheden en een enorme schatkist om de Mare Nostrum voor eens en voor altijd te ontdoen van deze schurken.

De winden van de Middellandse Zee zijn bedrieglijk en hevige stormen overvallen argeloze reizigers net zo graag als langdurige windstiltes. Daarom wordt oorlog op deze zeĢen gevoerd met galleien in plaats van zeilschepen. Romeinse taktieken richten zich voornamelijk op het enteren van schepen en vereisen daarom grote hoeveelheden soldaten aan boord. Maar de meeste schepen zijn ook uitgerust met een ram en dus in staat om anderen tot zinken te brengen zonder dat het tot een handgemeen komt.

Het spel

Spelers bevelen een schip aan de zijde van de Romeinen of de Piraten. Beide vloten bestaan uit een tiental schepen of meer, elk geleid door de Trierarch, of kapitein. De vloot staat onder leiding van de Prefect, of admiraal, en enkele Navarchen, of eskadercommandanten. Vanwege de afstanden tussen de schepen is communicatie tussen de eskaders beperkt tot vlaggeseinen.

Aan elk eskader is een scheidsrechter toegevoegd, die de schepen beweegt en ook andere acties uitvoert op het speelveld. De spelers geven de gewenste acties aan door orderkaartjes te plaatsen op een blok voor hen, waaraan de scheidsrechters kunnen zien wat de bedoeling is. Zij kunnen de spelers vragen om dobbelstenen te werpen ter bepaling van het effect van hun acties en stellen de spelers op de hoogte van resultaten van de acties van andere spelers.

Om vijandelijke schepen te rammen moet de Trierarch de acties van zijn tegenstanders goed inschatten of zich storten op lamgelegde schepen. Snelheid is dan belangrijk, terwijl grote schepen meer schade toebrengen dan kleine. Aan de andere kant kan het voordeliger zijn om schepen te enteren en te veroveren. Hierbij zijn de Romeinse soldaten in het voordeel. Tegelijkertijd moet de Trierach zich ook verweren tegen vijandelijke pijlen, opgelopen schade repareren en ontstane branden blussen.

Iedereen die zondag 1 oktober wil meedoen aan de megagame kan zich op de zaterdag van Murphy Mania aanmelden bij de informatiebalie. Voor de onkosten wordt een bijdrage van 15 gulden gevraagd.

De spelers worden zondag tussen tien uur en half elf verwacht in zaal 2B van Delfstede. Het spel begint om half elf en eindigt tussen vier en vijf uur `s middags.